Prihlásiť | Registrovať

Prihlásenie


Registrácia do programu DEKPARTNER

Prihlasovacie údaje
Zameranie*
Kontaktné údaje

Zabudnuté heslo


Vzdelávacie centrum

Šikmá strecha s dreveným obkladom na profiloch ALKORSOLAR

Zverejnené: 1. 1. 2024
ATELIER DEK
Technici spoločnosti patriaci do skupiny DEK
Všetky články autora

Snaha o nezvyčajný vzhľad strechy a zároveň o čo najväčšiu hydroizolačnú bezpečnosť stavby nás niekedy privedie k netradičnému riešeniu. V nasledujúcom článku Vám predstavíme realizáciu elegantného pripevnenia drevenej krytiny, kde bol využitý stavebný prvok, ktorý je určený k inému použitiu.

Pre rodinný dom situovaný v ČR, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti lesa architekt s investorom navrhli, že obvodový plášť vrátane strechy bude obložený doskami zo smrekového dreva.

Skôr ako sa dostaneme k hlavnej téme článku, pozrieme sa podrobnejšie na nosný systém celého objektu a na riešenie fasády.

Rodinný dom je koncipovaný ako drevostavba z masívnych lepených drevených stenových a strešných panelov. Stenové panely sú zateplené z exteriérovej strany. Fasáda je navrhnutá ako vetraná, s tepelnou izoláciou vkladanou do dvojsmerného roštu z drevených KVH hranolov. Do roštu orientovaného zvisle bolo vložená tepelná izolácia z PIR dosiek hrúbky 100 mm. Do vodorovného roštu bolo vložená tepelná izolácia z minerálnej vlny ISOVER FASSIL hrúbky 50 mm. Ako poistná hydroizolačná vrstva je v skladbe použitá fasádna, difúzne otvorená fólia ľahkého typu so zvýšenou UV odolnosťou. Na takto zateplenú obvodovú stenu bol realizovaný drevený dvojsmerný rošt z KVH hranolčekov, ktorý nesie vertikálne orientovaný finálny obklad z dosiek zo smrekovcového dreva.

Tým sa dostávame k samotnej šikmej streche. Vízia architekta návrhu bola, že drevený obklad bude plynule prechádzať z fasády na pomerne tvarovo zložitú sedlovú strechu so sklonom od 33°.

Krytina z dosiek je iba estetickým prvkom a z tohto dôvodu musí byť ňou zrealizovaná funkčná hydroizolačná vrstva. Skladba bola navrhnutá ako jednoplášťová s klasickým poradím vrstiev a v princípe vychádza zo skladby DEK Strecha SC.8001C v Stavebnej knižnici DEK.

Bolo potrebné vyriešiť akým spôsobom bude drevený obklad fixovaný k podkladu tak, aby sa neporušila spojitosť a tesnosť povlakovej hydroizolácie. Bolo by na škodu povlakovú hydroizoláciu perforovať a tým vytvoriť riziko zatečenia do interiéru. Podarilo sa využiť prvok, ktorý sa štandardne používa pre osadenie fotovoltických panelov na strechách s povlakovou hydroizoláciou. Ide o profil ALKORSOLAR – patentované riešenie bez perforácie hydroizolačnej vrstvy a bez tepelných mostov.

Štandardne sa tento profil natavuje pozdĺž kotveného spoja hydroizolácie z PVC-P fólie ALKORPLAN. Ide o uzatvorený profil, ktorý je vyrobený z rovnakého materiálu ako samotná hydroizolačná fólia. Na povrch fóliovej hydroizolácie sa ľahko natavuje pomocou teplého vzduchu. V profile je vsunutá hliníková výstuha, do ktorej sa pripevňujú prvky roštu, ktorý nesie fotovoltické panely. V našom prípade sa k výstuhe pripevnili nosné hranoly pre dosky zo smrekového dreva.

Profil ALKORSOLAR v našom prípade poslúžil prakticky ako kontralata. Bol natavený po spáde strechy na hotovú hydroizoláciu z PVC-P fólie a vymedzuje tým priebežne vetranú vzduchovú vrstvu.

Výsledná skladba realizovanej šikmej strechy vypadala následovne (od exteriéru):

  • obklad z dosiek zo smrekového dreva hr. 28 mm,

  • drevené laty 40 mm,

  • „kontralaty“ profil ALKORSOLAR,

  • mechanicky kotvená PVC-P fólia ALKORPLAN hr. 1,5 mm,

  • tepelná izolácia z PIR dosiek hr. 160 mm,

  • parozábrana zo samolepiaceho asfaltovaného pásu TOPDEK AL BARRIER,

  • KLH drevený trojvrstvový lepený panel hr. 100 mm.

Architekt stavby: KVALITÁŘ s.r.o. – Ing. arch. Marek Habr

Projektant stavby: Ing. arch. Jiřina Fojtíková

Partneri programu