Logo Prihlásiť | Registrovať

Prihlásenie


Registrácia do programu DEKPARTNER

Prihlasovacie údaje
Zameranie*
Kontaktné údaje

Zabudnuté heslo


Vzdelávacie centrum

Vlhkostné poruchy vonkajších omietok novostavby

Zverejnené: 28. 4. 2021

S vlhkostnými poruchami vonkajších omietok sa často stretávame pri starších stavbách s dosluhujúcou alebo nezrealizovanou hydroizoláciou. Táto problematika sa málokedy očakáva pri novostavbách, preto je nižšie popísaný prípad pozoruhodný.

S vlhkostnými poruchami vonkajších omietok sa často stretávame pri starších stavbách s dosluhujúcou alebo nezrealizovanou hydroizoláciou. Táto problematika sa málokedy očakáva pri novostavbách, preto je nižšie popísaný prípad pozoruhodný.

obr05
Obrázok 1: Ilustračný obrázok rodinného domu

Zaujímať nás bude povrch fasády prízemného nepodpivničeného bungalovu s vodorovnou hydroizoláciou nad úrovňou terénu. Obvodové steny sú jednovrstvové z keramických dutinových tehál bez pridanej tepelnej izolácie. Sokel je zateplený extrudovaným polystyrénom. Spevnené plochy v okolí domu si realizoval majiteľ svojpomocne po kolaudácii.

Na jeseň začali vznikať prvé pľuzgiere na omietke v spodných partiách obvodových stien.

obr03
Obrázok 2: Pohľad na južnú stranu domu
obr04
Obrázok 3: Vlhké mapy a pľuzgiere na stene pod prístreškom na parkovanie
obr03
Obrázok 4: Pľuzgiere a odlupujúca sa omietka
obr04
Obrázok 5: Pľuzgiere na omietke
obr03
Obrázok 6: Pľuzgier na omietke sokla
obr04
Obrázok 7: Napojenie lapača strešných splavenín na perforované potrubie

Majiteľ domu si objednal prehliadku porúch omietky, hľadanie príčiny vzniku vlhkých máp a pľuzgierov a návrh na ich odstránenie.

Už na prvý pohľad bolo zrejmé, že spevnené plochy majú lokálne spád smerom k domu. Mapy a pľuzgiere v omietke sa ale vyskytovali prevažne v miestach, kde bol spád spevnených plôch v poriadku. Z jednej strany k domu prilieha prístrešok parkovacieho státia, ktorý chráni stenu domu pred zrážkami. Napriek tomu sa aj pod ním vlhkostné poruchy na omietke vyskytovali. Zistilo sa, že dažďové zvody zo striech sú napojené do lapačov strešných splavenín a dažďové odpadové potrubie vedúce pod zemou do vsakovacej jamy je však zrealizované z flexibilného perforovaného potrubia. Dochádza tak k spoľahlivému „zavlažovaniu“ obvodu stavby počas každého dažďa. Ako sa ale voda dostane až do výšky približne 500 mm nad terén? Nemôže byť zdrojom porúch voda rozlievajúca sa po vodorovnej hydroizolácii domu od netesnosti niektorého z vnútorných rozvodov? Pre zodpovedanie týchto otázok a bezpečné určenie príčin bolo potrebné vykonať deštruktívnu sondu v mieste prejavov poruchy.

obr05
Obrázok 8: Situácia inžinierskych sietí, tmavo zelenou farbou je vyznačené vedenie dažďového odpadového (bohužiaľ perforovaného) potrubia do vsakovacej jamy

Sonda bola vykonaná na severovýchodnej stene pod strechou parkovacieho státia. Poloha zreteľne viditeľných vlhkých máp vo výške 500 mm nad úrovňou chodníka zodpovedala polohe ložnej škáry medzi 1. a 2. radom tehál. Po odstránení tenkovrstvovej finálnej omietky je v mieste pľuzgierov viditeľná usadená soľ na jadrovej omietke. Zistili sme, že jadrová omietka hrúbky 15 mm bola zrealizovaná v celej ploche steny a zatiahnutá až pod úroveň terénu k izolácii sokla z extrudovaného polystyrénu s naneseným stavebným lepidlom. Armovacia vrstva na extrudovanom polystyréne z lepiacej hmoty a výstužnej sklotextilnej sieťoviny bola vlhká. Extrudovaný polystyrén bol v hmote suchý, ale na vnútornom povrchu mokrý. Zakladacia malta pre murivo z dutinových tehál nad hydroizoláciou bola tiež suchá. Povrch základovej konštrukcie po odhalení tepelnej izolácie bol mokrý. Zistená geometria detailu je znázornená na schéme.

obr03
Obrázok 9: Sonda do steny - celkový pohľad
obr04
Obrázok 10: Výkvet solí na spodnom povrchu finálnej omietky v mieste pľuzgiere
obr03
Obrázok 11: Sonda - hrúbka podkladnej jadrovej omietky na tehlovom murive
obr04
Obrázok 12: Vlhké mapy pod strechou parkovacieho státia
obr05
Obrázok 13: Pohľad na sondu
obr05
Obrázok 14: Schéma zisteného stavu detailu v mieste sondy

Po vykonaní sondy bolo už jasné, že únik vody z rozvodov vnútri domu nie je potrebné zisťovať, pretože zakladacia malta muriva nad hydroizoláciou bola suchá. Sondou bolo zistené neštandardne zhotovené omietnutie domu jadrovou omietkou až pod úroveň terénu. Jadrovou omietkou bola vytvorená pórovitá transportná cesta pre vodu zo zeminy okolo domu, ktorá bola navyše významne dotovaná vodou z dažďových zvodov do trativodu po obvode domu perforovaným potrubím. Zlé napojenie potrubia ešte zhoršovalo situáciu tým, že voda pretekala tiež okolo potrubia.

Ťažko povedať, čo viedlo zhotoviteľa stavby k takémuto neštandardnému riešeniu použitia jadrovej omietky. Možno to bola snaha o jednotnú rovinu fasády po celej výške domu (bez odskoku v časti sokla).

Rovnako stojí na zamyslenie sa nad vytvorením "zavlažovacieho zariadenia" z podzemného vedenia dažďovej kanalizácie. Jeho zhotoviteľom ale bol sám majiteľ domu.

obr05
Obrázok 15: Schéma poruchy

Nápravné opatrenia

Nápravné opatrenia musia zabezpečiť prerušenie vzlínania vody omietkou. Súčasne musia obmedziť dotáciu v okolí domu dažďovou vodou zvedenou zo strechy. To znamená, nahradiť perforované potrubie plným potrubím až k vsakovacej jame. Ďalej bude potrebné odstrániť všetku zasolenú omietku a to až do výšky 500 mm nad výskyt pľuzgierov. Po týchto zásahoch bude potrebné obnoviť omietky domu, avšak s ukončením podkladovej jadrovej omietky nad soklom domu, teda s priznaným odskokom. Sokel bude potrebné ošetriť základnou vrstvou. Pre zjednotenie vzhľadu pôvodných a opravovaných plôch fasády bude nutný celoplošný farebný náter. Alternatívne sa ponúka variant zmeny pôvodného projektu doplnením fasády o kontaktný zatepľovací systém. Táto možnosť by bola ale nákladnejšia, ale vytvorila by priestor pre budúce energetické úspory a tým aspoň čiastočnú návratnosť finančných prostriedkov za nápravné opatrenia.

[1] BRABEC, Vojtech, MATIČKA, Ján Ing., Vlhkostní poruchy vnějších omítek novostavby

[2] Do slovenského jazyka preložil kolektív pracovníkov Atelier DEK SK.

Partneri programu