Prihlásiť | Registrovať

Prihlásenie


Registrácia do programu DEKPARTNER

Prihlasovacie údaje
Zameranie*
Kontaktné údaje

Zabudnuté heslo


Vzdelávacie centrum

Príčiny vzniku vlhkých škvŕn na fasáde

Zverejnené: 29. 4. 2024
ATELIER DEK
Technici spoločnosti patriaci do skupiny DEK
Všetky články autora

Článok sa zaoberá výskytom vlhkých škvŕn na novej fasáde zrekonštruovaného rodinného domu, kde vlhkostné poruchy pomohli odhaliť závažné nedostatky v realizácii ETICS.

Stavby a identifikácia poruchy

Išlo o celkovú rekonštrukciu staršieho rodinného domu. Na existujúce murivo z plných pálených tehál hr. 450 mm ošetrených vápennocementovou omietkou bol zrealizovaný zatepľovací systém ETICS, t.j. lepiaca vrstva z cementovej hmoty, fasádny polystyrén EPS 70F, základná vrstva s výstužnou tkaninou a pastovitá silikónová omietka. Aj napriek tomu, že bola fasáda navrhnutá vzhľadom na dnešné požiadavky normy čo sa hrúbky zateplenia týka, objavili sa poruchy s vlhkosťou.

V dome prebiehali ešte stavebné práce a bol neobývaný. Bolo letné obdobie, ale v noci sa vonkajšie povrchy ochladzovali. Vlhké stopy sa vždy objavili ráno a bezprostredne pod parapetom, ktorý prekrýval odskok v hrúbke zateplenia. Počas dňa vlhké stopy rýchlo zmizli. Tento defekt sa každé ráno vo väčšej miere opakoval a po nejakej dobe sa vlhké stopy začali objavovať aj na ďalších miestach pod parapetmi okien aj na severozápadnej strane domu.

Na fotografiách z realizácie zateplenia je lepšie vidieť skutočné zrealizovanie zateplenia. Okna boli osadené v úrovni s vonkajším povrchom omietky obvodovej steny. Z architektonického hľadiska tu bola požiadavka na zapustenie povrchu fasády medzi oknami. Kvôli menšej hrúbke tepelnej izolácie bolo v tomto mieste navrhnuté zateplenie izolantom z XPS hrúbky 130 mm namiesto bieleho fasádneho polystyrénu EPS 70F hrúbky 180 mm, ktorý bol použitý v celej ďalšej ploche fasády. Vzniknutý odskok 50 mm bol ošetrený plechovým parapetom, ktorý bol na základnú vrstvu s výstužnou tkaninou nalepený PU tmelom.

Analýza príčin

Aj keď na prvý pohľad vyzerala realizácia zateplenia štandardne a nenašli sme nič neobvyklé, dôkladným prieskumom sa zistilo hneď niekoľko faktorov, ktoré zrejme prispeli k vzniku vlhkostných porúch.

  • Lepenie izolačného materiálu: Izolácia bola aplikovaná metódou „na buchty“, čo znamená, že medzi tepelnou izoláciou a pôvodnou omietkou vznikla tenká a súvislá vzduchová vrstva. Podľa aktuálne technologických predpisov pre nanášanie lepiacej hmoty nie je táto metóda odporúčaná. Pri lepení tepelnej izolácie z polystyrénu sa lepiaca hmota nanáša vždy po obvode dosky a v strede dosky min. v troch terčoch. Je nutné, aby plocha dosky spojená s podkladom lepením tvorila minimálne 40% celkovej plochy izolačných dosiek. V špeciálnych prípadoch sa izolant lepí celoplošne po nanesení lepiaceho tmelu zubovou stierkou, ale nikdy nie „na buchty“. Vzhľadom k tomu, že zatepľovaný povrch bol nerovný, boli niektoré buchty veľmi objemné. Lepením sa teda zabudovalo do vzduchovej vrstvy pod polystyrénom pomerne veľké množstvo vlhkosti z vyparovania sa zámesovej vody. Hlavným dôsledkom aplikácie „na buchty“ ale bola spojitá vzduchová vrstva v celej ploche fasády.

  • Založenie ETICS: Zateplenie bolo realizované aj na základové murivo a teda dole ukončené pod terénom. Základové murivo mohlo byť ďalším zdrojom vlhkosti uvoľňujúcej sa do súvislej vzduchovej vrstvy pod zateplením. Podľa všetkého bola vzduchová vrstva pri spodnom okraji zateplenia otvorená do zeminy.

  • Osadenie parapetov: Plechové parapety neboli celoplošne nalepené. Vzduch z priebežnej škáry pod polystyrénom sa s nimi mohol dostať do kontaktu. Je možné predpokladať, že na spodnom povrchu cez noc ochladených parapetov vlhkosť zo škáry pod polystyrénom skondenzovala a kondenzát namočil povrch omietky.

Záver a zhrnutie

Nakoľko lepením „na buchty“ vznikla na celej fasáde súvislá medzera medzi tepelnou izoláciou a stenou, vlhkosť obsiahnutá vo vzduchu sa touto cestou mohla dostať až k ochladzovanému plechu a na jeho spodnom povrchu skondenzovať a vytvoriť dočasné škvrny na povrchu fasády. Najskôr vznikol problém na oplechovaní päťcentimetrového odskoku fasády, ktorý bol najbližšie od terénu. Postupom času sa prejavili defekty aj vo vyšších častiach zateplenia domu a pod okennými parapetmi.

V rámci riešenia sa uvažovalo s viacerými variantmi. Ako kompromisné riešenie sa javilo odstránenie existujúcich parapetov a ich celoplošné prilepenie napr. použitím klampiarskeho tmelu. Zhotoviteľ sa ale po starostlivom zvážení všetkých aspektov rozhodol na vlastné náklady odstrániť nesprávne zrealizované zateplenie a aplikovať nové. Pri druhej realizácii sa už poučil z predchádzajúcich chýb. Parapety potom celoplošne nalepil na uzatvorenú základnú vrstvu.

Daným zásahom zhotoviteľ dosiahol spoľahlivého vylúčenia príčin vlhnutia fasády pod parapetmi, ale predovšetkým zabezpečil dosiahnutie projektovaného tepelnoizolačného účinku zateplenia. Správne nalepenie izolantu ďalej výrazne obmedzuje deformácie jednotlivých dosiek izolantu a tak sa zabezpečí požadovaná životnosť povrchových úprav na ETICS.

Je možné, že po vyschnutí zámesovej vody z lepiacej vrstvy by vlhkostné problémy ustáli alebo boli menšie. V tomto konkrétnom prípade ale pomohli odhaliť vážnu odchýlku od technologických zásad pre lepenie ETICS, ktoré by neskoršie mohli viesť k ďalším závažným problémom až nebude zhotoviteľ na stavbe.

Investor mal šťastie, že si vybral zodpovedného zhotoviteľa, ktorý síce pochybil, ale bol pripravený svoje pochybenie na vlastné náklady odstrániť. Tento článok slúži ako dôležité pripomenutie významu odborného dohľadu a kontroly kvality prác počas celého stavebného procesu. Je cennou lekciou pre všetky zainteresované strany - od projektantov, cez dodávateľov až po investorov a majiteľov domov, že prevencia je vždy preferovaná pred nákladnými opravami po dokončení stavby.

Partneri programu