Logo Prihlásiť | Registrovať

Prihlásenie


Registrácia do programu DEKPARTNER

Prihlasovacie údaje
Zameranie*
Kontaktné údaje

Zabudnuté heslo


Vzdelávacie centrum

Hydroizolačné problémy spojené s chybným založením prístavby

Zverejnené: 29. 1. 2021

Zaujímavú, avšak dosť drahú skúsenosť získal jeden stavebník rodinného domu v obci blízko Prahy. Kúpil si starší dom vo svahu kde bola pripravená základová doska pre zamýšľané rozšírenie domu. Na okraji dosky k svahu stál v čase kúpenia domu betónový oporný múr. Nový majiteľ využil základy pre novú prístavbu. Stalo sa, že jeho predstavy o dispozícii a pôdorysných rozmeroch prístavby sa líšili od predstáv pôvodného majiteľa. Pozrime sa, aké to spôsobilo komplikácie.

Zaujímavú, avšak dosť drahú skúsenosť získal jeden stavebník rodinného domu v obci blízko Prahy. Kúpil si starší dom vo svahu kde bola pripravená základová doska pre zamýšľané rozšírenie domu. Na okraji dosky k svahu stál v čase kúpenia domu betónový oporný múr. Nový majiteľ využil základy pre novú prístavbu. Stalo sa, že jeho predstavy o dispozícii a pôdorysných rozmeroch prístavby sa líšili od predstáv pôvodného majiteľa. Pozrime sa, aké to spôsobilo komplikácie.

Na severovýchodnej a severozápadnej strane, smerom ku svahu základová doska významne presahuje pôdorys prístavby, naopak juhozápadná stena prístavby je už mimo betónovú dosku a pre jej založenie bol realizovaný nový základový pás. Doska nebola upravovaná. Nový majiteľ, stavebník prístavby, si spomína, že povrch dosky sa zvažoval od severu k juhu a bol značne nerovný. Na pozemku je veľmi nepriepustná ílovitá pôda.

Pôvodná časť domu bola čiastočne podpivničená. Do pivnice sa schádzalo po schodisku nadväzujúcim na domové schodisko, na schodisku bolo vetracie okno. Pri rekonštrukcii domu bol prístup do pivnice z domu zrušený, teraz sa do pivnice vchádza vonkajšími schodmi a dverami z exteriéru. V suteréne po realizácii prístavby nezostalo žiadne okno ani iný spôsob vetrania. Starý sopúch komína bol zakrytý novými povrchovými úpravami.

Steny prístavby boli zrealizované z pórobetónových tvárnic, celý dom je zateplený ETICS s tepelnou izoláciou z polystyrénu. Povrchy vnútorných stien sú obložené sadrokartónovými doskami lepenými PUR penou, a to aj v suteréne.

V prízemí domu sa po letných dažďoch v roku 2016 lokálne prejavili vlhkostné poruchy na stenách nad podlahou (foto 01), niektoré dokonca boli sprevádzané rozvojom plesní. Ešte horšia situácia bola v suteréne. Ten síce bol vlhký aj pred rekonštrukciou, ale nový rozsah vlhkých a plesnivých povrchov majiteľa domu prekvapil (foto 02).

obr03
01
obr04
02

Pri svahu bol realizovaný nový oporný múr z betónových debniacich tvárnic, zaliatych betónovou zmesou. Stena nie je rovnobežná so žiadnou stranou domu, dotýka sa severného rohu pórobetónovej nosnej steny prístavby. Prerušila tak zateplenie steny (foto 03 a 04). Pôvodný oporný múr zostal skrytý v zemine nasypanej za novým oporným múrom. Medzi stenou prístavby a novým oporným múrom vznikla bezodtoková preliačina (foto 05). Pri prehliadke po daždi bolo na trojuholníkovej ploche medzi oporným múrom a domom mokro (foto 06). Na tejto ploche bol pod tenkým nánosom hliny zistený povrch starej betónovej dosky. Spod steny na doske vyčnieva asfaltovaný pás s vložkou zo sklenej rohože. Je ukončený cca 200 mm od steny. Asfaltovaný pás bol prekrytý úzkym pruhom nopovej fólie. Zateplenie steny začína cca 50 mm nad povrchom dosky. Asfaltovaný pás nebol napojený na zvodové potrubie ani nebol vytiahnutý zvislo na stenu.

obr03
03
obr04
04
obr05
05
obr06
06

Zmienenú plochu medzi oporným múrom a domom “zásobovali” vodou hneď tri zdroje: svah za domom, pretekajúci odkvapový žľab a pravdepodobne aj netesné zvodové potrubie pri lapači splavenín. Naviac časť zvodového potrubia mala úplne nevhodný sklon (foto 05 a 07). Po málo nepriepustnom povrchu svahu za domom steká k domu voda nielen z vlastného pozemku, ale aj od susedov. Výtok odkvapového žľabu prístavby je práve nad problematickou preliačinou a na plochu strechy nad ním je vyústené dažďové potrubie z vyššej pôvodnej časti domu. Pri výtoku nebol ochranný plech, ktorý by bránil pretekaniu vody. Taktiež žľab bol nevhodne osadený a to tak, že jeho vnútorný okraj bol nižšie ako vonkajší a voda pretekala na povrch fasády (foto 08).

obr07
07
obr08
08

Pri severovýchodnej stene prístavby je plocha so zámkovou dlažbou. Úroveň tejto plochy je o cca 200 mm vyššie ako je úroveň vydláždenej plochy pred domom. V sonde vykonanej do vyvýšenej vydláždenej plochy v blízkosti južného rohu domu sa potvrdilo, že navýšenie je spôsobené existenciou základovej betónovej dosky.

Čo sa teda v novo dokončenom dome dialo?

Betónová doska, ktorá na severovýchodnej a severozápadnej strane presahuje pôdorys prístavby dokonale zadržuje na svojom povrchu dažďovú vodu. Táto voda môže prenikať pod i nad vodorovnú hydroizoláciu. V zadnej časti domu sa na doske hromadí značné množstvo vody, jej zdroje sú uvedené vyššie. Vinou sklonu povrchu základovej dosky sa voda ľahko šíri v pôdoryse prístavby, poprípade sa v priehlbinách nerovného povrchu starej základovej dosky hromadí. Voda preniká na vodorovnú hydroizoláciu a vzlína do muriva. Vlhnutie muriva bolo pravdepodobne po určitý čas skryté povrchovou úpravou vykonanou zo sadrokartónových dosiek nalepených PU lepidlom. Pohyb vody po hydroizolácii vyvolával obavy, že vodou môže byť zasiahnutá aj tepelná izolácia pod podlahou.

Vlhnutie stien pivnice, ktoré bolo známe už z doby pred rekonštrukciou, súvisí so založením domu v nepriepustnej zemine. Voda stekajúca po povrchu svahovitého terénu alebo tesne pod ním preniká do zásypov okolo suterénnych stien a tam sa hromadí. Suterén je pravdepodobne bez hydroizolácie alebo je za svojou životnosťou. Voda potom presakuje do stien.

Čo s tým všetkým?

obr09
09

Vzhľadom k rozhodujúcej príčine vlhkostných porúch bolo odporúčané čo najskôr eliminovať vplyv starej základovej dosky, teda cca 100 mm od obvodu domu prerezať starú základovú dosku a v doske vytvoriť žľab (foto 09). Ponechaný okraj dosky v kontakte s domom bol upravený zrezaním tak, aby mal sklon aspoň 15° do žľabu.

Bolo tiež odporúčané prerušiť nový oporný múr v okolí rohu prístavby. Ukázalo sa, že jeho funkciu môže lokálne prevziať starý oporný múr. Medzery medzi starým a novým oporným múrom na krajoch vybúraného otvoru sa potom zamurovali.

Zošikmený okraj starej dosky a bok žľabu na strane domu sa odporúča pri stene stojacej len na základovej doske obložiť tepelnou izoláciou z XPS pre zníženie rizika premŕzania zeminy pod okrajom základu. Ďalej sa vytvorilo betónové dno žľabu pozdĺžne spádované k napojeniu do kanalizácie. Dno má priečny profil sústreďujúci tok vody.

Pre vylúčenie rizika prenikania vody na vodorovnú hydroizoláciu sa odporúčalo vykonať zvislú asfaltovanú hydroizoláciu na päte pórobetónovej steny vedenú až do žľabu. K tomu bolo nutné dočasne odstrániť časť zateplenia steny, vyčistiť povrchy, ktoré budú podkladom pre hydroizoláciu a ošetriť ju penetračným náterom. Hydroizolácia sa nakoniec vykonala z vystuženej asfaltovej stierky.

Ďalšie odporúčania sa týkali realizácie žľabu: vložiť drenážnu perforovanú hadicu, žľab zasypať praným riečnym kamenivom frakcie 16-32 mm a pod povrch zásypu vložiť filtračnú geotextíliu. Textília je akási z núdze cnosť, s ohľadom na hĺbku žľabu a úroveň terénu, ktorá má uľahčiť nevyhnutné pravidelné čistenie žľabu. Na pozemku predsa len hrozí splavovanie ílu, hliny a zanášanie spadnutým lístím.

Tiež bolo potrebné opraviť odkvapové žľaby a zvodové potrubie (foto 10 a 11). Vo svahu je potrebné ešte realizovať povrchový zberný žľab nad oporným múrom, ktorý by zachytil a odviedol vodu z terénu nad domom.

obr10
10
obr11
11

V pivnici bolo odporúčané odstrániť SDK, pozdĺž stien realizovať zberné žliabky do nádrže s čerpadlom s plavákovým spínačom, zabezpečiť priame vetranie pivnice a pre vysychanie temperovať vnútorný vzduch. Pre vetranie je možné realizovať vetracie otvory vo vstupných dverách a sprevádzkovať nepoužívaný komínový prieduch, prípadne na vstup do prieduchu osadiť ventilátor.

Čo z toho všetkého vyplýva?

Úspora z využitia starej základovej dosky sa nekonala. Naopak, vznikli tým riziká neskorších porúch. Príklad nám pripomína, že máme tvarovať základy v každej výškovej úrovni tak, aby sa na nich nemohla hromadiť voda.

[1] Luboš Káně, Ing., Ph.D, technický riaditeľ Atelier DEK
[2] Do slovenského jazyka preložil kolektív pracovníkov Atelier DEK SK

Partneri programu